Blogs

A tale of two cities (en een knappe student)

Blogger Sarah-Jayne Nogarede voor Het Leids Kwartiertje - februari 2013

Blogpost als vaste blogger voor Het Leids Kwartiertje – Masterblog van de Universiteit Leiden. 

A tale of two cities (en een knappe student)

‘En dan hebben we hier onze referentiecollectie. Om die bij elkaar te krijgen heb ik de afgelopen decennia overal ter wereld obscure familiezaakjes afgestruind. Net op tijd ook, zelfs aan de randen van de beschaving worden die tegenwoordig steeds vaker vervangen door grote supermarktketens.’ Haast verliefd keek hij neer op de vele buisjes en laatjes, tot de rand toe gevuld met zaden in alle mogelijk denkbare vormen en maten.

Het was jaren geleden, en ik was op een open dag van Archeologie in Groningen. Een van de docenten daar vertelde ons over de wondere wereld van de pollen en zaden, een belangrijke onderzoeksrichting binnen de archeologie. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, en ook de zeer aantrekkelijke en zongebruinde (want net terug uit Egypte) studentassistent liet mij bepaald niet ongevoelig.

Samen bekeken we wat zaden onder de microscoop, en geduldig legde de student mij uit hoe ik de subtiele verschillen kon herkennen. Ik wist het zeker: met hem wilde ik de rest van mijn leven achter de microscoop zitten en de randen van de beschaving aflopen. Pas toen ik ’s avonds na een lange treinrit bijna thuis was kwam ik langzaam weer bij zinnen. No way dat ik me de rest van mijn leven bezig wilde houden met zaadjes, hoe knap die student ook was. Uiteindelijk ging ik archeologie studeren in Leiden, en aan Groningen dacht ik nooit meer terug.

Tot vorige week. Het was het eerste college van Environmental History of the Near East, en daar stond hij: de enthousiaste docent voor wie ik bijna naar Groningen was gegaan. Weer was het ontzettend leuk en interessant, daar had hij die mooie student helemaal niet voor nodig. Na afloop vertelde ik het hele verhaal aan wat PhD’ers, van wie er een in Groningen had gestudeerd. ‘Dat was een jaargenoot van mij, die student! Dat je zijn naam nog weet joh.’ ‘Ik heb wel eens met hem opgegraven,’ voegde een ander toe. ‘Wat een eikel was dat!’ De eerste weer: ‘En wist je dat hij tegenwoordig een kind heeft?’

Het was duidelijk een goede keuze om niet voor die knappe student naar Groningen te gaan. Dan had ik nu al die jaren alleen achter een microscoop had gezeten om onderzoek te doen naar pollen en zaadjes. Ik moet er niet aan denken. Maar nu moet ik rennen. Ik heb college, en wil er geen seconde van missen. Het gaat over zaden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply